20 Haziran 2012 Çarşamba

Ramazan Bayramı

Merhaba

Ramazan geldi gidiyor,
Yaklaşık bir aydır, oruç tutuyoruz,
diğer ibadetlerle meşgul oluyoruz.  
Allah (cc) herkesin ibadetini kabul etsin.
İbadet boyutu itibariyle çok derin olan olan ramazan kavramı,
Sosyal ve kültürel boyutu itibariylede, derin manalar ifade etmektedir.
Özellikle fitre ve zekat kurumları sosyal barışın ve huzurun sağlanması açısından önemli fonksiyonlar içermektedir. Bunun yanında yaşlılara ve yoksullara ziyaret, insanlara iyi davranmak, tebessüm ve hoşgörü vb. ilahi emirler, ramazan kavramını güçlendirmektedir.

         Köyümüzün sitesi  için, hazırladığım, bu yazıda   ramazan ayının diğer güzelliklerinden, ziyade köyümüz insanı için öneminden konuşmak daha doğru olur diye düşünüyorum. Başka yerlerde yazsak veya konuşsaydık başka yönlerini ele alabilirdik.

         Ramazan ayının köyümüz için en önemli yönü, kalplerde olan yumuşamanın bayram sonrasında devam ettirilmesi meselesidir.  Kalplerdeki yumuşamadan kastettiğim,
insanların birbirine olan sevgi ve muhabbetinin artmasıdır.    Gerçektende bu ayda köylümüzün birbirine daha muhabbetli davrandığını  çeşitli ortamlarda müşahade ettim. Zannım o ki bayramda bu durum zirveye çıkacaktır. Küskünlerin bir kısmı barışacak, eş dost arasında zayıflayan ipler kuvvetlenecektir.  Bayram namazında zaman zaman hocaların küskünleri barıştırma çabaları, bu bayramda da umarım iyi sonuçlar verecektir.

         Bu durumda iki önemli meseleyi köylülerimizin düşünmesi ve tefekkür etmesi ramazanın manasına uygun olacaktır. Birincisi bayrama kadar kendimizden kaynaklanan hatalardan dolayı, kırdığımız kalpleri üzdüğümüz insanları, düşünerek gerekeni yapmalı, İkincisi ise ramazan boyunca kazandığımız bu hoşgörü havasını, sonrasında devam ettirmenin yollarını aramalıyız.

         Unutulmamalıdır ki huzurlu bir dünya, ancak birbirini seven ve anlayan insanlarla meydana gelebilir.  

         Tüm köylülerimizin ve insanların ramazan bayramlarını  tebrik eder saygılar sunarım.
 
Yüksel ERDOĞAN
25-Eylül-2008 Saat 15:15  handırı.com da yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder